Gotland

Om Extinction Rebellion Gotland

Gotland framstår ofta som en av världens mest hållbara platser. Biogas är ett av de lyckade initiativen. Men i jämförelse med vad en kommun som ska vara världsledande i klimatfrågan borde göra har även kommunpolitikerna på Gotland helt försummat klimat och miljö i sina beslut för framtiden. Vi vill att Gotland faktiskt blir den världsledande ö-regionen inom miljö- och klimatfrågor som regionen har beslutat att man ska bli. Kommunen ska göra klimatet och den biologiska mångfalden till högsta prioritet i alla beslut som tas och agera för att nå netto-nollutsläpp år 2025.

Extinction Rebellion Gotland sätter press på lokalpolitikerna och stöttar aktivt rörelsen nationellt. Vårt mål är att genom fredligt uppror få till den snabba omställning som krävs för att minimera risken för global samhällskollaps.

Arbetsgrupper

Aktioner (logistik, planering, taktisk utformning):
Kontakta: Alfred Westh, 070-890 69 62, alfred.westh@hotmail.se, på Mattermost: alfred-westh
Konst & banderoller
Hållbar aktivism & kultur
Politiskt påverkansarbete

Några av de saker vi har gjort hittills

Extinction Rebellion flaggade på ringmuren

Inför den internationella rebellveckan 15 april 2019 uppmärksammade Extinction Rebellion Gotland allmänheten på att rörelsen mot utrotning växer även i Sverige.

Larmsignal för livet på jorden när politikerna i regionen möttes

På väg in till sitt sammanträde den 13 maj 2019 möttes politikerna i regionfullmäktige av en symbolisk aktion där aktivister spelade döda för att uppmärksamma de offer som klimatkrisen redan skördat. En halvtimme senare avbröt vi mötet med en symbolisk larmsignal och vecklade ut en banderoll med texten ”Tala klarspråk – Utlys klimatnödläge nu!”. Vi förklarade hur akut läget är och uppmanade politikerna att agera. Sedan hölls en tyst minut för klimatkrisens offer. Aktionen avslutades med sång.

Kontakta oss

Bor du på Gotland? Vad med och gör uppror för livet tillsammans med oss!

xrgotland@riseup.net
Kontaktperson: Alfred Westh 070-890 69 62 (Mattermost: alfred-westh)

Upproret sker på många platser samtidigt

Decentralisering – att lokala grupper agerar självständigt – är centralt i Extinction Rebellion, både för att det utjämnar makt och för att det hjälper oss att växa. Om du vill engagera dig i din närmaste lokalgrupp, hör av dig till gruppen direkt, eller gå till något av deras event! På Extinction Rebellions nationella Facebooksida hittar du kommande intromöten i olika städer.

Finns det ingen lokalgrupp i din stad eller region ännu och vill du ändra på det? Skriv till oss på Facebooksidan, så kan du få hjälp att starta upp en.