Stockholm

Om Extinction Rebellion Stockholm

Vad är en rimlig reaktion på att de naturliga system som håller oss vid liv håller på att gå sönder?

I flera decennier har miljökämpar skrivit på namninsamlingar, manifesterat, röstat och debatterat – ändå har de som styr inte gjort det som krävs för att säkra vår gemensamma framtid. Tvärtom – hotet är mer akut än någonsin. Därför väljer Extinction Rebellion att agera i proportion till utmaningen. Genom fredlig konfrontation stör vi business as usual för att bryta förnekelsen. Målet är att få politikerna att omedelbart prioritera vår och andra arters överlevnad.

I det här historiska ögonblicket är det vårt ansvar att vara modiga.

I Extinction Rebellion Stockholm hittar du andra som också vill stå upp för livet på jorden. Alla kan bidra på sitt vis – det finns flera sätt att engagera sig och alla insatser är viktiga.

Arbetsgrupper du kan gå med i

Träningar – håller träningar i fredlig civil olydnad inför aktioner.

Outreach – ordnar intromöten och håller Extinction Rebellions föreläsning, välkomnar nya som vill ansluta sig till upproret.

Media – jobbar med press, sociala medier, foto och film.

Konst – förbereder visuella och andra konstnärliga inslag till aktioner, t ex banderoller.

Regenerative Culture – arbetar för en hållbar internkultur, d v s för att människor i rörelsen ska ta hand om sig själva och varandra.

Strategi – tänker mer långsiktigt på hur Stockholmsgruppen ska agera.

Forskning – håller koll på aktuell forskning om klimat och miljö och förmedlar den.

Så engagerar du dig

Kom på ett av våra intromöten! Se datum på Extinction Rebellions Facebooksida. Ta gärna med dig en vän när du ändå är på gång.

Några av de saker vi gjort hittills

Film: Erik Garmo

Riksdagspolitiker, ta en ny väg!

I april blockerade vi Sveriges riksdag för att uppmana politikerna att välja en annan väg än den nuvarande och agera för att trygga vår framtid.


Grupp demonstranter med flaggor pratar med polis
Foto: Jana Eriksson

Hur många jordklot har regeringen?

Årets Overshoot day, den ekologiska skuldens dag, inföll i Sverige den 3 april. Då hade vi redan använt vår hållbara andel av världens resurser för hela 2019. Om alla konsumerade som svenskarna skulle det behövas fyra jordklot. Extinction Rebellion hälsade på regeringen för att kolla om de har några extra planeter som vi inte vet om.


Foto: Jana Eriksson

Första aktionen i Sverige

I november stoppade vi trafik i Kungsträdgården nära regering och riksdag och bjöd på kakor och krisinfo.